Aktualizacja: 25 styczeń 2022

Lato jest tuż za rogiem. Nasze myśli i pragnienia mają na celu przede wszystkim dotarcie do idealnego ciała na plaży. Zmiany w naszym planie dietetycznym zaczynają być jeszcze bardziej regularne. Wraz z nadejściem miesięcy letnich i upałów, kumuluje się również nasze pragnienie spróbowania coraz większej ilości zimnych napojów. Lemoniada, mrożona herbata, kawa mrożona i zupy na zimno stają się absolutnym sukcesem. Nasz apetyt na bardzo wyjątkowy i ulubiony deser zwany lodami jest również tutaj. Okazuje się, że poza urzekającym smakiem, ma on również wiele pozytywnych cech i zdrowych właściwości. Jego fani skorzystali na tym przez lata.
Lody – dieta – szczupła sylwetka
Departament Rolnictwa USA odkrył, że filiżanka lodów waniliowych zawiera dokładnie 137 gramów kalorii. Dzięki temu lody stają się doskonałym źródłem pożywienia i energii. Zwłaszcza gdy musimy szybko naładować nasze akumulatory. Gdy aktywne składniki naszych lodów są naturalne, są one bogate w węglowodany, zdrowe tłuszcze, białka i ważne minerały, takie jak fosfor i wapń. Jeśli zdecydujesz się na produkt wysokiej klasy, to najprawdopodobniej będzie on zawierał popularne kompleksy witaminowe, takie jak witaminy A, B6, B12, C, D, E i K. Oczywiście nie powinieneś jeść ich zbyt wiele, żeby nie zasolić poziomu cukru we krwi. W tym przypadku zawsze można zastosować produkt, aby wpłynąć na codzienny poziom energii i poczucie witalności. Przykładem takiego produktu są krople odżywcze z dziką korą modrzewia, liśćmi i smołą. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak zapomnieć 5 z najgorszych nawyków żywieniowych.
Krótka historia lodów
Uważa się, że lody zostały po raz pierwszy wyprodukowane w starożytnych Chinach. W tym okresie chińscy cesarze mieszali lód górski z owocami. Uważa się, że był to pierwszy deser lodowy. W XI wieku Marco Polo przywiózł tę recepturę do Europy, gdzie zaczęła się nią cieszyć włoska szlachta.
Przepis był trzymany w tajemnicy. Kucharze przysięgali, że nie powiedzą o tym ani słowa. Za czasów Napoleona III Włosi zaczęli mieszać słodki produkt z aromatami – owocami, orzechami, ciasteczkami i likierami. Pierwszym miastem, w którym zaczęto sprzedawać lody, był Paryż. Tam też otwarto pierwszą kawiarnię lodową.
Było to miejsce spotkań wielu wpływowych ludzi tamtego okresu, w tym Voltaire’a, Balzaca, Rousseau i Napoleona. Potem lody przeniosły się na północ z Francji do swoich sąsiadów z Anglii. Tam, Charles, zrobiłem tę nową zimną, słodką część jego imprez, gdzie nikt nigdy wcześniej nie próbował. Po jego śmierci, Królewski Szef Kuchni sprzedał przepis na lody bogatym kupcom. W ten sposób kuszący słodki deser rozpowszechnił się również w całej Europie. W XVIII wieku brytyjscy migranci przywieźli ten przepis do Ameryki Północnej, gdzie później opatentowano pierwszą automatyczną maszynę do lodów.
Jakie są korzyści zdrowotne lodów?
Lody nadal cieszą się taką samą popularnością na całym świecie. Ale w naszym współczesnym społeczeństwie wiele produktów spożywczych jest przetwarzanych i zawiera wszystkie rodzaje szkodliwych chemikaliów i składników. Czy lody nadal są tak naturalne i zdrowe? Oto kilka przykładów nieoczekiwanych korzyści z lodów:
- Dają nam energię! – Wynika to oczywiście z ilości cukru i pozostałych składników odżywczych, które zawierają lody – węglowodanów, tłuszczów i białek. Ponadto, według niemieckich naukowców z Uniwersytetu w Berlinie, lody zmniejszają stres i zmęczenie. Jest to spowodowane l-tryptofanem, składnikiem, który jest zawarty w mleku i śmietanie jako naturalna zawartość.
- Przyczynia się do poprawy aktywności mózgu! – Według naukowców z Tokio, lody dobrze wpływają na naszą aktywność mózgu, zwłaszcza jeśli jemy lody na śniadanie. Badacze przeprowadzili badania wśród osób, które jadły go na śniadanie i tych, które w ogóle nie jadły śniadania. Stwierdzili, że ci, którzy mieli lody, mieli wyższy poziom czujności i koncentracji. Wynika to z hormonu dopaminy, którego poziom wzrasta w wyniku działania lodów. Ma również pozytywny wpływ na pamięć, a także motywację. Poza tym dopamina bierze udział w wielu procesach układu nerwowego, nerek i serca. Innym sposobem na rozpoczęcie dnia jest kuloodporna filiżanka kawy.
- Lody pomagają organizmowi spalić kalorie! – Wapń, który zawarty jest w każdej łyżce lodów, przyczynia się do utrzymania dobrego tempa

- przemiany materii. Nie oznacza to, że jedzenie zbyt wiele przy słodkiej i zimnej pokusie miałoby dobry wpływ na nasz organizm. Porcje lodów powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Alternatywnym naturalnym produktem łagodzącym apetyt jest rozpuszczalny napój Keto Light Plus.
- Zawiera witaminy i minerały! – Zawartość słodkiego deseru zawiera wiele użytecznych minerałów – witaminy A, B6, B12, C, D, E i K. A to tylko niektóre z potencjalnie korzystnych składników odżywczych w jego zawartości! Aromaty lodów, takie jak różne rodzaje owoców czy gorzkiej czekolady, mogą jeszcze bardziej zwiększyć ich dobroczynne właściwości. Może działać jako antyoksydant i pomóc obniżyć poziom cholesterolu.
- Lody dla mocniejszych kości! – Jednym z wielu użytecznych składników lodów jest wapń. Jest to jeden z najważniejszych minerałów dla naszych kości. Nie jest on jednak produkowany przez nasz organizm i musi być pozyskiwany z zewnętrznego źródła. Ale przy odrobinie pomocy lodów, to też może się zdarzyć! Lody produkowane są z mleka, które jest jednym z produktów o najwyższej zawartości wapnia. Posiadanie wystarczającej ilości wapnia w naszym organizmie jest niezwykle ważne. Jego niedobór może prowadzić do osteoporozy, która jest zniszczeniem macierzy kolagenowej kości. W rezultacie, zaczynają one obniżać swoją gęstość. To czyni je cieńszymi i bardziej delikatnymi.
- To czyni nas szczęśliwszymi! – Wszyscy wiemy, że ludzie, którzy sięgają po stożek z lodami jako swój „pocieszający posiłek” po tym, jak stanie im się coś nieprzyjemnego. Jedzenie pysznego deseru stymuluje wydzielanie hormonu serotoniny. Jedną z jego zalet jest wysoki nastrój. Ma również pozytywny wpływ na agresję, jakość snu i utrzymanie normalnej temperatury ciała.
- Lody mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy! – Lody są rodzajem żywności fermentowanej i uważa się, że mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Mleko zawiera laktozę, która występuje również u wielu probiotyków zwykle przyjmowanych w tym celu. Przyczynia się również do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego i oddechowego.
Jedzmy zdrowo, ale słodko!

Aby utrzymać dobrą wagę ciała, ważne jest, aby jeść zdrowo, w sposób zrównoważony i naturalny. Lato to świetny powód do dodawania świeżych owoców i warzyw do naszej diety. Są one naturalnym źródłem zdrowych składników odżywczych. Połączenie tak zdrowej żywności z regularną aktywnością fizyczną jest łatwym sposobem na utrzymanie dobrej kondycji. Ciepły klimat wspiera również nasze wysiłki: możemy chodzić, biegać po parku, pływać, wspinać się po górach lub jeździć na rowerze.
Wszystkie one stają się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. A wszystko, czego potrzebujemy, to kilka ustnych lodów w nagrodę za dobrze wykonaną pracę. Moglibyśmy również spróbować jednego z naturalnych produktów wpływających na nasze uczucie sytości, jak Keto Light Plus, napój, który stał się ulubionym wyborem wielu ludzi.
Wypróbuj te produkty: