Gluten to wspólna nazwa na roślinne białka pochodzenia zbożowego. Możemy znaleźć je w ziarnach pszenicy i jej pochodnych, życie oraz jęczmieniu.

Oznacza to, że gluten pojawia się w większości produktów, używanych na co dzień w polskich domach. Występuje między innymi w:
- piwie
- pieczywie
- ciastach i w większości słodyczy przemysłowych,
- płatkach zbożowych
- zupach i sosach
- makaronach
- chipsach
Niestety nie wszyscy mogą lub chcą spożywać ten typ białek, najczęstszym powodem wykluczenia glutenu z diety, są względy zdrowotne. W praktyce oznacza to, że dla osób na diecie bezglutenowej wszystkie wymienione wyżej produkty są niedostępne. Na szczęście producenci żywności wychodzą im naprzeciw z zamiennikami! Jedną z takich marek jest Kaufland, który wypuścił linię K-free – więcej o bezglutenowych produktach dowiesz się na:https://www.kaufland.pl/asortyment/marki-wlasne/K-free.html
Korzyści diety bezglutenowej
Największe korzyści tego sposobu odżywiania odczują osoby, które cierpią na celiakię. Jest to nieuleczalna choroba autoimmunologiczna, uaktywniająca się pod wpływem spożycia glutenu. Cierpiącym na nią pacjentom, specjaliści najczęściej zalecają całkowite odstawienie tego rodzaju białka. Sporo osób jest także uczulonych na gluten, a jego spożywanie wywołuje u nich silne reakcje alergiczne, co oznacza, że dieta bezglutenowa staje się koniecznością.
Warto jednak wiedzieć, że nie wszyscy wykluczają produkty zawierające gluten, z przyczyn zdrowotnych. Istnieje grupa osób, które przejściu na dietę bezglutenową obserwuje u siebie poprawę funkcjonowania organizmu. Część ludzi nie wyobraża sobie powrotu do standardowego trybu odżywiania, ponieważ twierdzą, że dzięki wyeliminowaniu z jadłospisu glutenu, poprawiły się ich samopoczucie, praca układu trawiennego i metabolizm.
Jeżeli borykamy się z problemami na tle zdrowotnym, których przyczyną nie są choroby, warto wypróbować dietę bezglutenową, ponieważ może się okazać, że będzie dla nas strzałem w dziesiątkę!
Przepisy na dania bezglutenowe
Dania bezglutenowe są równie proste w przygotowaniu, jak potrawy tradycyjne. Jeśli tylko posiadasz dostęp do bezglutenowych zamienników tradycyjnych produktów, np. mąki czy pieczywa, to bez problemu przyrządzisz na ich bazie większość swoich ulubionych dań. Są także potrawy, do przyrządzenia których, nie potrzebujesz nawet żadnych specjalnych produktów. Będą to przede wszystkim posiłki, bazujące na warzywach i owocach – leczo, sałatki, czy owsianki.