Zdrowe alternatywy klasycznych przepisów coraz częściej wygrywają w polskich kuchniach z tradycyjnymi recepturami. Wiąże się to przede wszystkim z naszą stale rosnącą świadomością na temat własnego zdrowia i kondycji, jak również metod gotowania pozwalających na ograniczenie zużycia energii. Sceptycy nierzadko zarzucają zdrowej kuchni brak odpowiednio wyrazistych smaków i aromatów. Doskonałą kontrą do tej tezy jest jednak szczególna, nowoczesna metoda przygotowywania potraw, jaką jest sous vide.
Czym jest metoda sous vide?
Sous vide to wyjątkowa metoda przygotowywania wykwintnych dań mięsnych i soczystych warzyw. Jej nazwa, pochodząca z języka francuskiego, oznacza w próżni; tak też przygotowywane są dania metodą sous vide. Przyrządzanie potraw opiera się w tym wypadku przede wszystkim o szczelne, próżniowe zamknięcie poszczególnych produktów, które następnie przygotowywane są w kąpieli wodnej lub parowej. W przypadku metody sous vide bardzo ważne jest zachowanie odpowiednio niskiej temperatury, nieprzekraczającej zazwyczaj 100 stopni Celsjusza. Kucharze specjalizujący się we francuskiej technice gotowania w próżni określili najlepsze temperatury dla poszczególnych artykułów spożywczych. Dla drobiu jest to 65–71ºC, dla wieprzowiny 52–68°C, natomiast dla ryb 50–60°C. Jeśli chodzi o warzywa i owoce najlepiej przygotowywać je w 80–85ºC.
Zalety metody sous vide
Sous vide to szczególna metoda kulinarna, która charakteryzuje się nie tylko swoją oryginalnością, ale także szeregiem istotnych walorów. Przede wszystkim jest to zdrowa alternatywa dla smażenia potraw, a także sposób na ograniczenie zużycia energii dzięki przygotowywaniu kilku produktów jednocześnie z pomocą wyłącznie jednego sprzętu, jakim jest piekarnik. Co więcej metoda ta pozwala na zachowanie i utrwalenie wyjątkowego, głębokiego smaku i niepowtarzalnych aromatów potraw. Oprócz smaków z pomocą sous vide możemy zachować także znacznie więcej wartości odżywczych w każdym daniu. Dzięki temu przygotowywane w próżni potrawy będą nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe.
Przepisy sous vide
Kurczak z pomidorami i mozzarellą
Oryginalny pomysł na smaczne połączenie mięsa, warzyw i sera w smacznej i zdrowej wersji. Do przygotowania potrawy będziemy potrzebować:
- piersi z kurczaka,
- suszonych lub świeżych pomidorów,
- ½ dużej kulki lub kilku kilku małych kulek mozzarelli,
- pieprzu, soli, oregano.
Przygotowanie dania rozpoczynamy od oczyszczenia i nacięcia filetu z kurczaka. Następnie faszerujemy go pomidorami oraz mozzarellą i przyprawiamy z wierzchu. Teraz wystarczy już tylko szczelnie zamknąć mięso w próżniowym woreczku i włożyć je do piekarnika na około 25 minut.
Stek sous vide
Metoda sous vide to także sposób na doskonały i soczysty stek. Odpowiednio przyprawiony ulubionymi ziołami stek z polędwicy wołowej należy – podobnie jak drób – zamknąć w szczelnym woreczku. Próżniowe zamknięcie doskonale sprawdza się nie tylko do samego przygotowywania mięsa, ale także do jego marynowania.
Na menu piekarnika należy wybrać program sous vide i dobrać czas przygotowywania odpowiedni do wagi mięsa. Dla kilogramowego steku będzie to około 80 minut w temperaturze od 62 do 65 stopni. Po tym czasie wyjmujemy mięso z woreczka i delikatnie obsmażamy na patelni, aby nabrało kolorów.
Zarówno do drobiu, jak i wołowego steka możemy także przygotować soczyste warzywa sous vide. Przepisy na próżniowo przygotowywane dodatki możemy komponować samodzielnie – wystarczy jedynie wybrać ulubione warzywa oraz aromatyczne zioła i połączyć je w smaczną całość.